Vad är “meta” i eSport?

“Meta” är ett begrepp som ofta används i eSport-sammanhang. Vad syftar det på och vad betyder det? Gamefair.nu reder ut begreppen.

VAD ÄR “META” I ESPORT?

”META” ÄR SPELETS TEORI

Det går att uttrycka det som att meta syftar på teorin för hur ett spel ska spelas på ett vinnande sätt. Ett spels meta utvecklas i någon mån utanför själva spelet, bortom matcherna. Det sker när spelare och lag anpassar sina strategier och taktiker för att besegra sina motståndare.

UTGÖRS AV TAKTISKA OCH STRATEGISKA TRENDER

Låt oss ta ett enkelt exempel. Starcraft är ett av de mest populära spelen i eSport-sammanhang och har varit så under lång tid. Det är ett så kallat RTS-spel (d.s.v. Real Time Strategy, eller realtids-strategispel) som går ut på att bekämpa sin motståndare genom att bygga baser och militära styrkor. Det här är väldigt förenklat, men illustrerar på ett tydligt sätt vad meta är för något. Säg att många skickliga spelare skulle börja vinna matcher i Starcraft genom att använda sig av markstyrkor som inte kan försvara sig mot luftstyrkor. En trolig konsekvens av detta skulle vara att andra spelare började utveckla strategier som använder sig av luftburna styrkor. De skulle i sin tur börja vinna matcher på de här strategierna, nya motstrategier skulle utvecklas o.s.v.

PÅVERKAS AV MÅNGA FAKTORER

Ett spels meta består helt enkelt av det paket av strategier och taktiker som är vinnande och trendiga för tillfället. Det sker ständigt en naturlig evolution för hur de här idéerna utvecklas. Skickliga lag och spelare utvecklar nya vinnande koncept och andra följer efter och vidareutvecklar motstrategier o.s.v. Att säga exakt hur de här idéerna utvecklas är svårt. Det går helt enkelt inte att peka på en enda faktor. Vissa strategier föds som blixtnedslag i hjärnorna hos de mest framstående spelarna, andra utvecklas organiskt under lång tid. Det är egentligen exakt detsamma som hur strategiska trender uppstår och försvinner i traditionella sporter som fotboll.

AVGÖR VILKA SOM VINNER

Vad som står klart är att det lönar sig att ha koll på metaspelet oavsett vilken eSport det rör sig om. Hur väl lag och spelare förmår anpassa sig till vinnande trender avgör förstås vilka som står som vinnare i de stora turneringarna.

Spela på eSport kan du göra till exempel hos Pixel.bet, men du hittar fler bra bettingsidor med odds för eSporter som bland andra CSGODota 2 och PUBG bland våra sidtips.

Gamefair » Vad är meta i eSport?